Psikoloji

Merakın 3 Stili – Araştırmacılar ne diyor

Yeni bir araştırma, bilgiyi arama şekillerimizin farklı yollarını ve bunların hem bizim iyiliğimiz hem de toplumlarımız için neden önemli olabileceğini ortaya koyuyor.

Merak, bir şeyler öğrenme ya da bilme konusunda güçlü bir istektir. Ama araştırmacı Perry Zurn’a göre, merak tek bir şey değil. Aslında, merakın en az üç farklı tarzı olabilir ve bu tarzlar hem bizim iyiliğimiz hem de yaşadığımız toplumlar için farklı faydalar sağlayabilir.

2019 yılında Zurn, merakın doğasını incelemek için felsefe tarihindeki klasik metinleri analiz etti. Aziz Augustinus’tan Friedrich Nietzsche’ye ve Jacques Derrida’ya kadar birçok filozofun yazılarında merakla ilgili referansları aradı ve üç farklı merak modeli ortaya çıkardı:

  • Dedikoducu (The busybody): Bu tip, arketipik bir dedikoducu gibi davranır; geniş bir konu yelpazesi hakkında küçük bilgiler toplamayı sever. Belirli bir hedef tarafından yönlendirilmezler, sadece ilgi duyarlar.
  • Avcı (The hunter): Avcılar, belirli cevaplar arar, bu yüzden hedefe yönelik bir yol izlerler ve dikkatlerini dağıtacak şeylerden kaçınmaya çalışırlar.
  • Dansçı (The dancer): Dansçılar, yeni fikirlere sıçrar, mevcut fikirleri yeni yollarla bir araya getirir ya da bilgiyi çerçevelemenin farklı yollarını bulurlar. Geleneksel bir yolu takip etmezler.

Zurn’a göre, bu üç tarz birbirini dışlayan şeyler değil; merak sergileyen bir kişi birden fazla kategoriye girebilir.

Bu fikirlerden yola çıkarak Zurn ve bir grup iş birliği yaptığı araştırmacı, yakın zamanda gerçek hayattaki meraklı insanları (çevrimiçi ansiklopedi Wikipedia’nın okuyucularını) incelemeye karar verdi. Amaçları, bu kategorilere uyup uymadıklarını ve farklı merak tarzlarının hayatlarımızı nasıl etkileyebileceğini görmekti. Araştırmalarının sonuçları, sonbaharda Science Advances dergisinde yayımlandı.

Kültürler Arasında Merak

Araştırmacılar, hedefe yönelik bir deney için 149 kişiyi davet ederek, önce ruh halleriyle ilgili anketler doldurmalarını, ardından üç hafta boyunca her gün 15 dakika Wikipedia’da gezinmelerini istedi. Ayrıca, Wikipedia mobil uygulamasını kullanan 50 ülke ve bölgeden 480.000’den fazla kişinin davranışlarını incelediler. Bu uygulama, insanların ziyaret ettiği sayfalarla ilgili veriler topluyor.

Her bir kişi için, araştırmacılar belirli bir oturumda tıkladıkları tüm sayfaların bir haritasını oluşturdular. Bu haritada, kaç farklı konuyu gezdiklerini ve bu konuların birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu incelediler. Örneğin, bir kişi aktör Adam Brody’yi araştırdıktan sonra onun dizisi Nobody Wants This hakkında mı okudu, yoksa Kanada Başbakanı’ndan transandantal meditasyona mı atladı?

İlk olarak, araştırmacılar bu üç merak tarzının modern internet okuyucularında da var olduğuna dair kanıt buldular. Çalışmanın ortak yazarlarından Dani S. Bassett, “Bu üç merak tarzı, insan olmanın özünde var dilleri, kültürleri ve bin yılları kapsıyor,” diyor.

Araştırma, dedikoducu (busybodies) okuyucuların Wikipedia’da daha çok kültürle ilgili makaleler okuma eğiliminde olduğunu gösteriyor; örneğin spor, yemek ya da sanat gibi. Öte yandan, avcılar (hunters) daha çok STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) konularına yöneliyor. Ayrıca dedikoducular, genellikle daha çeşitli bir konu yelpazesi hakkında okuma yapıyor.

Peki, merak tarzı birey için önemli mi? Yüz yüze katılımcılar Wikipedia’da avcılar gibi daha sıkı ve hedefe yönelik bir şekilde gezindiklerinde, dedikoducular ve dansçılara kıyasla daha depresif ve kaygılı hissettiklerini bildirdiler. Bu, psikologların ölçtüğü bir merak boyutu olan, bilgi boşluklarını doldurma konusunda güçlü bir dürtüye sahip kişilerin, yeni şeylerle yüzleşmenin stresiyle daha az başa çıkabildiğini ve daha kaygılı olduklarını öne süren diğer araştırmalarla da uyumlu.

Merak ve Eşitlik

Dünya genelindeki okuyucular arasında, insanların Wikipedia’da daha gevşek ve çeşitli bir şekilde gezindiği yani avcılardan çok dedikoduculara ve dansçılara benzediği ülkelerde, insanların daha olumlu duygular hissetme eğiliminde olduğu, daha iyi eğitim aldığı ve cinsiyet ile eğitim eşitsizliğinin daha az olduğu görülüyor.

Bu durumda, bağlantılar iki yönlü olabilir: Daha geniş bir merak, toplumda daha fazla eşitliği destekleyebilir, ancak eşitlik de bizim geniş kapsamlı merakımızı serbest bırakabilir.

“Cinsiyet ve eğitim eşitliği, bilgi inşasına daha fazla zihnin ve daha farklı zihnin katılımını destekleyebilir,” diyor Bassett. “Ayrıca, bu durum, bilgi çeşitliliğine ve bilgi edinme pratiklerine büyük bir saygıyla birlikte gelebilir. Eşitlik, sadece fiziksel ve sosyal dünyalarda değil, zihinde de hareket özgürlüğü getirebilir.”

Tabii ki, bu üç tarzın ötesinde başka merak stilleri de olabilir. Örneğin, kişilik psikologları başka üç tür meraklıdan bahseder: Büyülenenler (Fascinated), birçok ilgi alanına sahip olanlar; Problem Çözücüler (Problem-Solvers), meraklarını belirli bir alana odaklayanlar; ve Empati Kurucular (Empathizers), sosyal olarak çok meraklı olanlar.

Bassett, insanların genellikle belirli bir merak tarzına eğilimli olduğunu, ancak bunun zamanla değişebileceğini öne sürüyor. “Bizden farklı düşünen mentorlarımızdan, arkadaşlarımızdan ya da ailemizden farklı merak stilleri için beceriler edinebiliriz,” diyor. Ve bu iyi bir haber, çünkü Bassett, bu üç tarzın muhtemelen en iyi şekilde bir arada kullanıldığını vurguluyor.

“Üç merak tarzının da önemli bir yeri var,” diyor Bassett.


Peki ya sen? Kendi merak tarzını düşündüğünde, dedikoducu, avcı ya da dansçıya mı daha yakın hissediyorsun? Belki de hepsinden biraz var! Merakın hayatındaki rolünü ve seni en çok hangi konuların peşinden sürüklediğini bizimle paylaşmayı unutma. Kim bilir, belki de senin bakış açın başkalarına ilham olur!

Daha Fazla Göster

benCahil

Çok araştırıyordum, çok soru sordular. Bende yazmaya karar verdim. Biri kız biri oğlan 2 çocuk babası mutlu bir adam. Mottomuz: Merak Et, Keşfet, Sorgula ve Bilgiyi Paylaş! Bildiğim Tek Şey Hiç Bir Şey Bilemediğimdir. Yazdığım hiç bir yazıyı gece rüyamda görmedim, vahiy inmedi, ben keşfetmedim, internet çöplüğünde birden fazla kaynağı derleyip yayınladım sadece.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün!